Botka Endre borítókép

Botka Endre karrierje és felesége

Botka Endre jelenleg a Ferencváros csapatában rúgja a bőrt. A zöld-fehérek jobbhátvédje természetesen nem csak klubcsapatában, hanem a válogatottban is egyre fontosabb szerepet tölt be.

Pályafutásának kezdete

Botka Endre 1994. augusztus 25-én látta meg a napvilágot Budapesten. A labdarúgással 2003-ban kezdett el foglalkozni először, amikor is a fővárosi, Goldball ’94 FC csapatához vitték le őt focizni. Botkának természetesen megtetszett a sportág és 2007-ben át is ment a magasabb szintet képviselő Budapest Honvéd csapatához.

A kispestieknél szépen sorjában végig járta a korosztályos csapatokat, mígnem 2014. májusában a Győri ETO elleni bajnokin kezdőként mutatkozhatott be a Honvédban. Ezt követően Botka a maradék két fordulóban ugyancsak a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.

A kibontakozás időszaka

A kispesti klub 2014. júliusában kölcsönadta Botkát a Kecskeméti TE csapatának, ahol mindössze fél évet töltött a hátvéd. Ezidő alatt megszerezte első gólját felnőtt karrierje során, a Paks elleni győztes találkozón, továbbá számos kimagasló teljesítménnyel bizonyította képességét.

A 2014-15-ös szezon második felét ismét a Honvéd berkein belül kezdthette meg. És habár visszatérését követően elég kevés lehetőség jutott neki, hiszen csak 10 találkozón léphetett pályára, a következő szezontól kezdve ez teljesen megváltozott.

Honvédos időszak

2015-16-ban Botka a védelem egyik alappillérének számított, így nem véletlen, hogy Marco Rossi 31 alkalommal számított rá a bajnokságban. Abban a szezonban egyetlen honvédos találatát is megszerezte a Debrecen ellenében. Utolsó kispesti évének a 2016-os bizonyult, hiszen az idény felénél Botka otthagyta a klubot egy hatalmas lehetőség révén.

Botka a Ferencváros csapatában

2017. januárjában Botka Endre 500 ezer euró fejében az Üllői útra tette át a székhelyét. Egy hónappal a klubváltást követően Botka be is mutatkozhatott a Ferencváros csapatában, méghozzá kezdőként. A szezon maradék részében további 9 mérkőzés jutott neki, pechére viszont csapatával csak a 4. helyet csípték el, míg korábbi klubja, a Honvéd bajnoki címet ünnepelhetett.

A 2017-18-as szezont már alapemberként kezdhette meg és az Európa-liga selejtezőjében, illetve a Magyar kupában is be tudott találni. A bajnokságot illetően 31 mérkőzésen 5 asszisztot osztott ki, csapatával viszont 2 pont híján maradt lemaradt a címről.

Honvédos időszak

A 2018-19-es idénytől kezdve egy hatalmas sikersorozat vette kezdetét a Ferencváros háza táján, melyből Botka is jócskán kivette a részét. A Fradi az elkövetkező 4 szezon mindegyikében bajnoki címet ünnepelhetett, méghozzá óriási fölénnyel. Emellett az európai kupasorozatokban is elkezdte bontogatni szárnyait a csapat.

2019-20-ban az Európa-liga csoportkörében 4 meccs jutott Botka Endrének. A következő szezonban a már a Bajnokok-ligájában bizonyító Fradi mind a hat meccsén pályára léphetett olyan játékosok ellen mint, Crisitano Ronaldo vagy Lionel Messi. 2021-22-ben ismét az Európa-ligában léphetett pályára 3 találkozón, majd a 2022-23-as idényben az Európa-liga kieséses szakaszába jutó csapatnak eddig 4-szer lehetett tagja.

Eddig összesen 179 mérkőzésen lépett pályára a Fradi mezében, melyeken 7 gólt és 12 gólpasszt jegyzett. A csapattal 4 bajnoki címe és 2 Magyar Kupa győzelme van.

Válogatott karrierje

Az utánpótlás csapatok közül 2010-ben az U17-esben egyszer, 2014-ben pedig az U20-as és U21-es csapatokban összesen 5 alkalommal kapott lehetőséget.

Botka felnőtt válogatott karrierje 2016. november 15-én vette kezdetét, amikor egy Svédország elleni barátságos mérkőzésen Bernd Storck mestertől kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Ezután egészen 2018-ig kellett várnia a következő lehetőségre. Ha pedig ez se lett volna elég, akkor a 3. válogatott meccsére újabb 2 évig várakozott.

Botka a válogatottban

2020-tól kezdődően azonban már komolyan számolt vele az olasz Marco Rossi, aki korábban a Honvédban volt Botka Endre edzője. A hátvéd aztán olyannyira alapemberré vált, hogy a 2021-es Európa-bajnokságon Magyarország mindhárom mérkőzését végig a pályán töltötte.

Botka az első válogatott gólját pedig közvetlenül az Európa-bajnokság után lőtte szeptemberben egy VB-selejtező alkalmával, Andorra ellenében.

Botka Endre felesége

Botka Endre felesége Botka Alexandra, akivel még 2017-ben ismerték meg egymást. 2019. november 19-én pedig megszületett közös gyermekük, akit az édespjához hasonlóan Botka Endrének hívnak.

Botka Endre felesége