A Brit milliárdos lesz a Manchester új tulajdonosa

A Brit milliárdos lesz a Manchester új tulajdonosa

Hónapok óta folyik a találgatás és az ajánlatok közötti verseny a Manchester United tulajdonjogának megvásárlásáért, és most végre eldőlhet a hosszú huzavona. A katari Jassim sejk visszalépett a versenyből, így a 25%-os tulajdonrész az INEOS tulajdonosához, Sir Jim Ratcliffe-hez kerülhet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Ratcliffe csak kisebbségi tulajdonos lesz, így továbbra is a Glazer család fogja irányítani a klubot.

A kisebbségi tulajdonrész ugyanakkor jelentős befolyást adhat Sir Jim Ratcliffe-nek a klubbeli döntésekben. Az INEOS csoport alapítója egyébként nem először vásárol sportklubot, de a Manchester United már a sokadik sportvállalkozása lehet. Ugyan a szurkolók hosszú ideje reménykedtek abban, hogy megszabadulnak a Glazer család befolyásától, ez a változás még nem hozza meg a vágyott áttörést.

A Glazer család irányítása alatt a klubnál nem voltak túl sikeresek az utóbbi években, és a szurkolók elégedetlenek voltak. Sir Jim Ratcliffe most kisebbségi tulajdonosként érkezik, és szerepe a klub sportszakmai életében is kulcsfontosságú lehet. A becslések szerint Ratcliffe körülbelül 1,5 milliárd fontot fektet be a klubba, noha a klub értéke sokkal magasabb, körülbelül 2,6 milliárd font.

Ratcliffe bevonása a klub ügyeibe olyan pletykákat is szült, hogy ez befolyásolhatja Erik ten Hag, a csapat menedzserének jövőjét. A klubnak szüksége van erősítésekre a jelenlegi nehéz szezonja miatt, de a pénzügyi korlátok miatt nehezen tudnak új játékosokat igazolni. Az adósságterhekkel való megbirkózás is fontos tényező lehet a jövőben.

Ugyanakkor a szurkolók továbbra is elégedetlenek lehetnek, és a Glazer család elleni elégedetlenség akár erőszakos tüntetésekhez is vezethet a stadionokban. A klub sorsa továbbra is bizonytalan, és az optimista forgatókönyv szerint Sir Jim Ratcliffe vezetésével lehet esély az egész klub megújítására, de a kisebbségi tulajdonjog lehet, hogy nem elég ahhoz, hogy a legfontosabb döntéseket befolyásolja a klubban.