Aranylabda-gála 2022

Hétfő este lezajlott a 2022-es Aranylabda-gála, ahol 7 díj is kiosztásra került.

Ezek a következők voltak:

 • Aranylabda (férfi)
 • Aranylabda (női)
 • Yashin trófea
 • Kopa-trófea
 • Gerd Müller-díj
 • Sócrates-díj
 • Év csapata

Kopa-trófea

Gavi

A díjátadó a legjobb 21 éven aluli játékos, azaz a Kopa-trófea átadásával vette kezdetét. A győztes a Barcelona 18 éves tehetsége, Gavi lett, akit Eduardo Camavinga és Jamal Musiala követtek még a dobogón.

Érdekesség, hogy sorozatban másodjára nyeri el ezt a díjat Barcelona játékos, hiszen a tavalyi évben az ugyancsak spanyol, Pedri zsebelte be az elismerést.

Sócrates-díj

Mane

Ezt követően az idei évben bemutatkozó Sócrates-díjat adták át.

Érdemes tudni, hogy ezt a díjat a brazil labdarúgó, Sócrates után nevezték el, aki a nemcsak a pályán nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet. Az 1980-as években aktivistaként harcolt hazájában a demokráciáért, amikor is igen csak nehéz idők uralkodtak a Dél-amerikai nemzet felett. Így az a játékos juthat ehhez a díjhoz, aki a legtöbbet tesz a társadalomért egy naptári éven belül.

Erre az elismerésre pedig Sadio Manét találták a legmegfelelőbbnek 2022-ben, ami nem véletlen. A szenegáli támadó szülőfalujában, Bambaliban kórházat építtetett, támogatta az ott lévő iskolákat és családokat, továbbá a Covid járvány során pénzügyileg segített hazáján.

Aranylabda (női)

Putellas

A 2018 óta kiosztásra kerülő női aranylabda nyertese Alexia Putellas lett, aki sorozatban 2. alkalommal húzta be a legjobb női játékosnak járó díjat. A Barcelona labdarúgója mögött Beth Mead és Samantha Kerr végeztek.

Gerd Müller-díj

Lewandowski

A német gólvágó, Gerd Müller tiszteletére 2021-ben létrehozott díjat, az adott év legjobb csatára kaphatja meg. Ahogyan tavaly, úgy idén is Robert Lewandowski nyerte ezt meg, aki 57 gólt jegyzett a 2022-es évet figyelembe véve.

Yashin-trófea

Courtois

A következő díj a Yashin-trófea volt, amit a szezon legjobban teljesítő kapusa vehetett át. Ez pedig nem más, mint Thibaut Courtois volt, aki teljesen megérdemelten kapta meg az orosz kapuslegendáról elnevezett trófeát. A további két dobogós helyre a Liverpool hálóőre, Alisson és a Manchester City-é, Ederson fértek fel.

Év csapata

A legnagyobb díj, az Aranylabda átadása előtt azonban még kihirdették az év csapata díj nyertesét is. Itt a jelöltek a Liverpool, a Manchester City és a Real Madrid voltak. Legtöbben a királyi gárdát várták az élre, azonban meglepetésre végül a Manchester City-é lett az elismerés.

Aranylabda (férfi)

Benzema

Végül, de nem utolsó sorban következett az est legjobban várt díjának átadója.

A 2022-es Aranylabda fő várományosa a francia Karim Benzema volt, aki 2022-ben többek között Bajnokok-ligáját, spanyol bajnoki címet és európai szuperkupát is nyert a Real Madriddal. Az évet összességében 44 góllal és 15 gólpasszal zárta, és nyugodtan elmondhatjuk, hogy a hátán cipelte a madridi együttest.

Az Aranylabda díjának idei átadója, Zinedine Zidané pedig a győztes nevét tartalmazó borítékot
felbontva, honfitársa, vagyis Karim Benzema nevét olvashatta fel végül. A 34 éves Benzema életében először vehette át a díjat.

Az Aranylabda szavazás első 10 helyezettje a következőképp alakult:

 1. Karim Benzema
 2. Sadio Mané
 3. Kevin De Bruyne
 4. Robert Lewandowski
 5. Mohamed Salah
 6. Kylian Mbappé
 7. Thibaut Courtois
 8. Vinícius Júnior
 9. Luka Modric
 10. Erling Haaland

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük