Dárdai Pál karrierje, felesége és fiai

Dárdai Pál volt válogatott labdarúgó, aki évekig a német Hertha BSC csapatát erősítette. Visszavonulása után edzőként régi csapatát a Herthát, illetve a válogatottat is irányította.

Dárdai Pál

Pályafutásának kezdete

1976. március 16-án látta meg a napvilágot ifjabb Dárdai Pál, Pécs városában. Édesapja az ugyancsak focista karriert bejárt Dárdai Pál, aki több mint 280 mérkőzésen viselte a Pécsi MSC mezét.

Édesapja nyomdokaiba lépve a Pécs utánpótlásában kezdett el nevelkedni a fiatal Dárdai. Majd 1991-ben az akkor még csak 15 éves fiatal, felnőtt pályafutásának is eljött a kezdete, méghozzá a Pécs csapatában. Az 1991/92-es bemutatkozó szezonjában fiatal kora ellenére 4 darab NB1-es mérkőzésen is pályára léphetett.

Természetesen ahogy egyre jobban közeledett a felnőttkor felé, annál több lehetőség jutott neki. Első gólját második szezonjában szerezte meg a Vác csapata ellen. Pécsen végül 4 és fél évet töltött, amely idő alatt 68-szor lépett pályára és 11 találatot jegyzett az NB1-ben.

BVSC csapatában

1996. tavaszán aztán országon belüli klubváltásra adta a fejét és a BVSC csapatához igazolt. Itt egy évet húzott le és 22 mérkőzést követően 3 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. Legjobb eredménye a csapattal pedig egy-egy magyar bajnoki és kupa ezüstérem.

Dárdai Pál Németországban

Dárdai Pál karrierjének legnagyobb ugrása 1997. januárjában jött el, amikor is a német másodosztályú Hertha BSC 250 ezer euróért cserébe megszerezte Dárdainak a játékjogát. Első fél szezonját a csapattal még a Bundesliga 2-ben teljesítette, ahonnan az idény végén a 3. továbbjutó helyet megkaparintva feljutottak a német első osztályba.

Az évek alatt a magyar középpályás már-már klublegendává nőtte ki magát és egyben a szurkolók szimpátiáját is elnyerte.

Dárdai Pál a Herthában

Egészen 2011-ig, vagyis 14 éven át erősítette a Herthát, ahol mindent beleszámítva 373 összecsapáson vehetett részt és 22 gólja mellett 17 gólpasszt adott társainak. Az évek alatt 2-szeres német ligakupa győztessé vált, megnyerte a német másodosztályt, az 1998/99-es idényben pedig 3. lett csapatával a Bundesligában.

2011-ben végül a Hertha második számú csapatába került, ahonnan 2012. júliusában vonult vissza Dárdai a profi labdarúgástól.

Válogatott karrierje

1996-ban az U21-es válogatottban debütálhatott és pontosan 5 meccs erejéig volt tagja az együttesnek. 1998. augusztusában megkapta a lehetőséget a felnőtt válogatottban való bemutatkozásra is a Szlovénia elleni bartáságos mérkőzés alkalmával. Első válogatottbeli gólját pedig nem sokkal később, októberben az Azerbajdzsán ellen 4-0-ra megnyert találkozón szerezte.

Magyar válogatottban

Utolsó válogatott mérkőzését Oroszországgal szemben játszotta 2010-ben. Ez volt Dárdai 61. válogatottbeli meccse, melyeken összesen 5 gólt számlált.

Edzői karrierje

Dárdai Pál edzői karrierje 2012-ben vette kezdetét, amikor is a Hertha ifjúsági csapata felett vette át az irányítást.

Két évre rá, 2014-ben óriási lehetőséghez jutott, hiszen felkérték őt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjára. Először 2014. október 11-én ülhetett le hazánk válogatottjának kispadjára még ideiglenes menedzserként, egy Románia elleni VB-selejtező alkalmával, ami 1-1-re végződött.

2015. januárjában már nem csak ideiglenesen vezette a válogatottat Dárdai. Így egészen 2015. nyaráig foglalhatta el a válogatott kispadot, ahol 7 meccsen keresztül vezette a nemzeti 11-et és 4 győzelmet, 2 döntetlent, plusz 1 vereséget szenvedett el.

A válogatottal párhuzamosan, a 2014/15-ös szezon második felétől a Hertha BSC felnőtt csapatát is irányítása alá vette.

Már az első fél évében nagy hatással volt csapatára, akik a rossz szezonkezdetet követően bent tudtak maradni a Bundesligában. A 2015/16-os idényt ugyancsak bravúrosan zárta, mivel sikerült eljutniuk a német kupa elődöntőjéig, illetve a 7. helyet is megszerezték a bajnokságban. Harmadik Herthás szezonjában még az előző évet is túl tudta szárnyalni és megszerezni csapatával a 6. helyet a bajnoki tabellán, ami egyenesen az Európa-Liga csoportkörébe való bejutást eredményezte.

2019-ben aztán jött a bejelentés, hogy a következő évadtól kezdve már nem Dárdai lesz a gárda edzője. Azonban a visszatérés nem váratott magára túlságosan sokáig. 2020. nyarától először a Herthának az U16-os együttesét edzette, illetve koordinátori szerepet töltött be a csapat utánpótlás részlegén.

2021. januárjától pedig ismételten a német klub felnőttjeit edzhette. Fél év alatt a régi időkhöz hasonlóan újra bent tudta tartani csapatát, azonban az új idénynek a kezdetén a klub felmentette Dárdait pozíójából.

Dárdai Pál felesége és fiai

Dárdai Pál felesége

Dárdai Pál felesége Szemmelróth Mónika, akivel 1998-ban kötött házasságot a volt labdarúgó. A házaspárnak 3 gyermeke is született és nem meglepő módon mindhármuk szenvedélye a labdarúgás.

Dárdai fiai

Fiai közül a legidősebb Palkó jelenleg a MOL Fehérvár csapatánál játszik 2021 óta. A középső gyermek Márton a Herthában pallérozódik, míg a legfiatalabb Bence, aki jelenleg a Hertha U19-es együttesében nevelkedik. Érdekesség, hogy Dárdai fiai közül egyedül Palkó választotta a magyar válogatottat, míg Márton és Bence a német utánpótlás-válogatottakat megjárva próbálnak bekerülni a felnőttek közé.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük