Fiola Attila pályafutása

Fiola Attila pályafutása

Név: Fiola Attila
Született: Szkszárd, 1990. február 17.
Magassága: 182cm
Versenysúly: 70kg

Fiola Attila magyar válogatott labdarúgó. Hátvéd poszton játszik, jelenleg a Fehérvár játékosa.

Fiola Attila pályafutása

A Paks SE utánpótlásában kezdte pályafutását, majd a harmadosztályban szereplő Paksi FC II csapatában játszott. Első osztályú mérkőzésén 2009. április 18-án szerepelt először, csereként lépett pályára a ZTE elleni 1–1-es bajnokin. Ugyanebben az évben még kétszer kapott lehetőséget Gellei Imrétől, a Győri ETO és a DVSC ellen. Mindhárom alkalommal csereként állt be, és összesen 43 percet töltött a pályán.

A 2009–2010-es bajnokság őszi időszakában csupán egy percnyi játéklehetőséget kapott, de a tavaszi szezonban már állandóan a csapat tagja volt. A Ligakupa során, 2010. február 20-án, a Haladás elleni mérkőzésen agyrázkódás miatt kellett lecserélni, miután Halmosi Péter megtámadta.

Puskás Akadémia

A 2014-2015-ös téli átigazolási időszakban a felcsúti Puskás Akadémia FC-hez csatlakozott.

Videoton FC

2016. augusztus 31-én aláírt a Videotonhoz és azóta is a Fehérvár csapatának meghatározó játékosa.

Válogatott pályafutása

2010-ben debütált az U21-es válogatottban. 2013 augusztusában Egervári Sándor szövetségi kapitány meghívta a felnőtt válogatott csehek elleni felkészülési keretébe. 2014. október 14-én Dárdai Pál a Feröer-szigetek ellen a szünetben cserélte be. A válogatott meghatározó játékossá vált, részt vett a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon is, ahol az Ausztria elleni 2–0-s győzelemmel zárult csoportmérkőzést végigjátszotta, ám sérülése miatt már nem lépett pályára a torna további meccsein.

2021 március 31-én Andorra Nemzeti Stadionjában szerezte élete első válogatott gólját a 4–1-re megnyert világbajnoki selejtező mérkőzésen. Június 1-jén Marco Rossi szövetségi kapitány beválasztotta őt a magyar válogatott Európa-bajnokságra készülő 26 fős keretébe. A franciák elleni 1–1-es döntetlennel zárult második csoportmérkőzésen ő szerezte a magyar válogatott gólját. A kontinenstorna során a magyar válogatott minden három csoportmeccsén szerepelt.

Fiola Attila kitartása, profizmusa és védekező képességei révén sikeres karriert futott be a magyar labdarúgásban. Az ő játékstílja és hűsége a válogatotthoz követendő példa lehet fiatalabb generációk számára.