Gera Zoltán borítókép

Gera Zoltán karrierje, felesége

Gera Zoltán 97-szeres magyar válogatott labdarúgó, korábban a Ferencváros és a Fulham csapatainál is megfordult. Mára már visszavonult a profi futballtól és jelenleg a pálya széléről, edzőként irányítja hazánk U21-es válogatottját.

Gera Zoltán 97-szeres magyar válogatott labdarúgó, korábban a Ferencváros és a Fulham csapatainál is megfordult. Mára már visszavonult a profi futballtól és jelenleg a pálya széléről, edzőként irányítja hazánk U21-es válogatottját.

Gera Zoltán

Gera Zoltán

Gyermekkora

Gera Zoltán 1979. április 22-én látta meg a napvilágot Pécsen. A futballal ugyancsak Pécsett ismerkedett meg gyermekkorában. Azonban sajnos élete ezen időszakát a foci helyett sokkal inkább a balhék jellemezték. Mind az alkoholfogyasztás, mind a dohányzás jelentős részét képezte a fiatal fiú életének, ami természetesen a labdarúgásra is kihatott negatív értelemben.

A 90-es évek közepétől aztán ismét jó útra tért a fiatal tehetség, köszönhetően legfőképpen az Istenben való hitnek. És habár nehéz volt a visszatérés az egészségtelen életmód hatására, a kemény munka révén sikerült jó formába kerülnie Gerának.

Profi karrier kezdete

Mondhatni, hogy Gera profi karrierje a „semmiből” indult, hiszen az NB3-as Harkány SE csapatában kellett felküzdje magát a zűrös éveket követően. Persze nagyszerű játéka, gyorsan kiemelte őt a csapatból, aminek köszönhetően 1997-ben a Pécsi MFC lecsapott rá.

Két és fél szezon erejéig a pécsi csapat a magyar másodosztályban szerepelt, Gerzson pedig csak az 1999/2000-es szezon második felében tapasztalhatta meg az NB1-es légkört, akkor már a gárda kulcsembereként. Abban a félévben 15 meccsen léphetett pályára és 4 gól mellett 3 gólpasszt is kiosztott. Ez a nagyszerű teljesítmény a Ferencváros érdeklődését is felkeltette, így 2000. nyarán csatlakozhatott az Üllői úti klubhoz.

Gera zöld-fehérben

Első mérkőzősét a Fradiban álomszerűen kezdte Gera Zoltán, aki a Haladás ellen 45 percet követően be is talált a kapuba, a végül 4-0-ra végződő találkozón. A szezon további részében további 6 alkalommal volt eredményes, és végül a bajnoki címet is bezsebelte a csapattal.

Egyéni szinten kicsit sikeresebb volt Gera második ferencvárosi szezonja, hiszen 8 gólja mellett stabil kezdőjátékossá vált csapatában. Klubszinten azonban elmaradtak az előző idényhez képest, hisz a ZTE mögött a második helyet sikerült csak megcsípniük. A következő idény az előzőhöz hasonlóan eléggé átlagosra sikerült, a bajnokságban elét második helyet, egy magyar kupa győzelemmel sikerült egyedül szépíteni kicsit.

Aztán jött a 2003/04-es szezon, ahol Gerzson kiemelkedőt alakított zöld-fehérben. 37 mérkőzés során, 17 találatot sikerült összehoznia, ami egyértelműen rekordnak számított akkor az ifjú játékos számára. A Ferencvárossal sikerült bezsebelnie a magyar bajnoki címet, illetve kupát is.

Irány Anglia

Gera Zoltán 2004. júliusában, 4 évvel azután, hogy leigazolta őt az FTC, klubváltásnak adta a fejét. A magyar futballistára nem más, mint a West Bromwich Albion csapata figyelt fel, akik akkoriban az angol első osztályban rúgták a bőrt. A West Brom összesen 1.5 milliő fontot fizetett a transzfer megvalósulásáért, amivel Zoli vált a legdrágább magyar focistává akkoriban.

Új csapata színeiben már a harmadik meccsén sikerült gólt szereznie, méghozzá a Tottenham Hotspur ellenében. Debütáló idényét végül 6 találattal zárta és csapatából egyedüliként mind a 38 bajnoki meccsen pályára lépett. Gerának is köszönhetően pedig a csapat bent tudott maradni az élvonalban, amit a legutolsó fordulóban sikerült csak bebiztosítani.

Szerencsétlenségére a 2005/06-os szezon már nem sikerült ennyire jól, főleg a rengeteg sérülés miatt amit összeszedett Gera. Ezáltal mindössze 15 találkozó jutott neki és az Albion is búcsút inthetett a Premier Leaguenak.

Gerát viszont a kiesés sem tántorította el attól, hogy maradjon és segítse klubját a nehezebb időkben is. Az elkövetkező két esztendőben pedig a West Brom meghatározó tagjaként küzdött az angol második divízióban. Ezalatt 83 bajnokin léphetett pályára, melyeken 13 gól és 14 assziszt került a neve mellé. A legnagyobb sikert mégis az jelentette, hogy 2007/08-ban sikeresen elhódították a 2. osztály bajnoki címét, ezzel kiharcolva a feljutást a Premier Leagueba.

A szintlépés ideje

2008. júliusát írtunk, amikor Gerának eljött a szintlépés ideje. A magyar középpályás az ugyancsak Angliában szereplő, Fulham csapatához igazolt, egy ingyenes transzfer keretein belül. Tétmeccsen első alkalommal a Leicester City ellen talált a hálóba egy ligakupa mérkőzés során. Első fulhames idényében rengeteg játéklehetőség jutott neki, de ami a legnagyobb dolgot jelentette a klubnak, az nem más mint az Európa-Liga selejtezőt érő, bajnoki 7. helyezés.

Gera Zoltán Fulham

Gera Zoltán Fulham

Élete legjobb teljesítményét azonban 2009/10-es szezonra tartogatta Gera Zoltán, akinek a segítségével egészen az Európa-Liga döntőjéig menetelt a Fulham. Habár a döntőben kikaptak az Atlético Madrid ellen, Gerának így sem volt oka szégyenkeznie, hiszen a sorozatban a mérlege 6 gól és 4 gólpassz volt. A szurkolók ennek következtében nem véletlenül választoták Gerát az év legjobb Fulham játékosának.

A következő, 2010-11-es évad bizonyult Gerzson utolsó Fulhamben eltöltött szezonjának. A középpályás igen csak kevés alkalommal léphetett már pályára kezdőként és a gólók, gólpasszok sem jöttek már olyan ütemben mint régen. Végül 2011. nyarán a klub szabad kezet adott Gerának és hajlandó volt ingyen megválni játékosától.

Visszatérések sorozata

Gera augusztusban meg is állapodott régi, új klubjával, a West Bromwich Albionnal. A szerződés két évre szólt, ennek ellenére a magyar játékos később ezen felül még egy szezonra aláírt a csapathoz. Viszont sajnos ez a három esztendő nem úgy sült el, ahogy az tervezve volt. Már ott kezdődtek a problémák, hogy egy meccs kivételével, az egész 2011/12-es szezont kikényszerült hagyni. Ezután habár az új idényt rögtön egy bombagóllal kezdte a Liverpool ellen, 2013, januárjától újra kényszerpihenő várt rá a bajnokság végéig. Az időközben aláírt plusz egy év pedig ugyancsak nem sikeredett túl látványosra, ami Gera Zoltán nemzetközi karrierjének a végét jelentette.

A visszatérések sorozata pedig nem máshol, mint az Üllői úton folytatódott a Ferencváros csapatánál. A zöld sasok egykori csillaga teljesen ingyen érkezett vissza régi klubcsapatába, hogy nevéhez méltó módon levezesse karrierjét. A visszatérését követő bemutatkozása igen csak erősre sikeredett, mivel az akkoriban José Mourinho által vezetett Chelsea ellen léphetett pályára, a Groupama Aréna felavatására kitűzött találkozón. Na de nem csak az ellenfél tette emlékezetessé Gera bemutatkozását, hanem az is, hogy sikerült bevennie Petr Čech kapuslegenda hálóját.

A Fradiban eltöltött 4 éve során 1 magyar bajnoki cím és 3 magyar kupa győzelem jutott neki, egyénileg pedig több mint 100 mérkőzésen ölthette magára a zöld-fehér mezt, melyek alkalmával 22 találatig jutott el. Szerencsétlenségére az utolsó, 2017-18-as szezonja majdhogynem teljesen kimaradt, egy a hajlítóizomban elszenvedett sérülés miatt. Visszavonulását 2018. júniusában jelentette be.

Válogatott karrierje

Gera 2002. február 13-án mutatkozhatott be a magyar válogatottban egy Svájc elleni 2-1-es vereség alkalmával. Legelső válogatottbeli találata egy mesterhármas részeként született meg San Marino ellen 2002. október 16-án. 2009. októberéig aztán töretlen tagja volt a válogatottnak, mígnem a Dánia elleni VB-selejtező mérkőzés előtt egy komolyabb vitába került az akkori szövetségi kapitánnnyal, Erwin Koemannal. Ennek hatására Gerzson bedobta a törölközőt és visszavonult a válogatottságtól.

2010-ben végül a válogatott új szövetségi kapitánya Egervári Sándor lett, akinek sikerült meggyőznie Gerát a visszatérésről. Így történhetett meg, hogy 2010. augusztusában az Anglia elleni barátságos találkozóra meghívót kapott és újra magára vehette a nemzeti csapat mezét.

Karrierje legemlékezetesebb pillanata a 2016-os Európa-bajnokságon történt meg. Gera Zoltán a portugál válogatott elleni, 3-3-ra végződő mérkőzésen a 16-oson kivűlről egy hatalmas kapáslövést eleresztve szerzett gólt. Ezzel a góllal Gera lett a második legidősebb labdarúgó a maga 37 évével, aki Európa-bajnokságon betalált a kapuba. A találatát pedig még a torna legszebb góljának is megválasztották a nézők.

Utolsó válogatott mérkőzését ugyancsak Portugália ellen játszotta, egy VB-selejtező mérkőzés alkalmával, 2017. március 25-én. Így a nemzeti csapatban összesen 97-szer lépett pályára és összesen 26 gólt számlált.

Edzői pálya

Visszavonulása után a magyar labdarúgó-válogatott edzői stábjának tagjaként tevékenykedett. 2019-ben vette át az irányítást az U21-es válogatott felett, melyet azóta töretlenül vezet. További érdekesség, hogy két alkalommal már a felnőtt-válogatott kispadjára is leülhetett Marco Rossi helyetteseként, illetve a 2021-es Európa-baknokságon az olasz szakember másodedzőjeként vehetett részt.

Gera Zoltán felesége és gyermekei

Gera Zoltán felesége és gyermekei

Gera Zoltán felesége és gyermekei

Gera Zoltán felesége Gera Tímea, akivel 2004-ben kötött házasságot a labdarúgó. Ez idő alatt 3 gyermekük született, ebből 2 lány, míg egy fiúgyermek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük