Kylian Mbappé borítókép

Kylian Mbappé karrierje, párja és fizetése

Kylian Mbappé jelenleg a francia Paris Saint-Germain csapatát erősíti. Fiatal kora ellenére már a világ egyik legjobb labdarúgójának tartják, idővel pedig könnyen a történelem legjobbjai közé is beírhatja magát a világbajnok játékos.

Az ifjú Mbappé

Kylian Mbappé Lottin 1998. december 20-án született Franciaország fővárosában, Párizsban. Gyermekkorát Párizs külvárosában, Bondyban töltötte, amely nem éppen a biztonságáról volt híres akkoriban. 2005-ben például egy komolyabb lázadás részesei lehettek Mbappéék, amikor is számos épületet és járművet gyújtottak fel lakóhelyük környékén.

Ami a családját illeti, édespja Wilfried Mbappé egy kameruni származású labdarúgó edző, míg édesanyja Fayza Lamari egy Algériából származó, korábbi kézilabda játékos. Öccse, Ethan Mbappé ugyancsak a PSG csapatában futballozik, míg fogadott testvére Jirés Kembo-Ekoko a francia Stade Rennais csapatában rúgja a bőrt.

Édesapja a 2000-es évek elején a helyi AS Bondy csapatánál dolgozott. Így 2004-ben első alkalommal le is vitte fiát a csapathoz, ami mint később kiderült remek döntésnek bizonyult. Wilfried már az első edzésen látta, hogy fia képességei kiemelkedőek a többi gyermekhez képest.

Thierry Henry és Mbappé

Kylian 12 éves korában aztán a híres-neves Clairefontaine akadémiájára került, ahonnan korábban, olyan játékosok kerültek ki, mint Thierry Henry, Nicolas Anelka, vagy William Gallas. Az akadémián 2 évig nevelkedett, mígnem bejelntkezett érte többek között a Real Madrid csapata is, a legendás középpályás, akkori másodedző Zinedine Zidane vezérletével.

A családot azonban nem hatotta meg az ajánlat és inkább az AS Monaco utánpótlásába küldték az ifjú Mbappét 2013-ban. Itt is egészen pontosan 2 évet töltött, majd eljött az idő, hogy a felnőttek között bizonyíthasson.

Rövid időszak Monacoban

2015. december 2-án, mindössze 16 évesen be is mutatkozhatott az AS Monaco felnőtt csapatában, egy Caen elleni francia bajnoki találkozón. Napokra rá pedig már az Európa-ligában, a Tottenham ellen kapta meg a lehetőséget edzőjétől. Első góljára 2016. februárjáig kellett várni, amikor a Troyes ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen talált a hálóba.

A Monaco csapatában

2016. márciusában aláírta első profi szerződését is a Monacoval, ami 3 évre szólt a klubbal. Az áttörést Mbappé számára aztán a 2016/17-es szezon hozta el, amivel fel is hívta magára az egész világ figyelmét. A bajnokságban 29 találkozón 15 gólt és 11 gólpasszt oszott ki, amivel máig utolsó bajnoki címéhez segítette csapatát. A Bajnokok-ligájában egészen az elődöntőig meneteltek, ahol Mbappé 6 gólt is szerzett, méghozzá mindet a kieséses szakaszban.

Egy ilyen év után egyértelművé vált, hogy nincsen sokáig helye Monacoban, mivel a nagyobb klubok le szerettek volna csapni rá minél gyorsabban. A befutó végül akkori csapatának riválisa, a Paris Saint-Germain lett, akik megfelelő ajánlattal előállva hacsak kölcsöbe is, de megtudták szerezni a fiatal támadót.

A PSG mindenekelőtt

Párizsi karrierje igen csak jól indult, hiszen bemutatkozásán rögtön góllal nyitott a Metz elleni 5-1-es győztes mérkőzésen. A folytatás sem bizonyult rossznak, első idényét mindent összevéve 21 góllal és 18 gólpasszal zárta, emellett a francia bajnokság (Ligue 1) év fiatal játékosának is megválasztották. Csapatával pedig francia bajnok, kupagyőztes és ligakupa győztes lett.

A PSG-hez igazolás

2018. nyarán aztán lejárt a kölcsönszerződés, Mbappé pedig összesen 180 millió euró értékben végleg a PSG csapatához került. Kylian a következő szezonban pedig be is bizonyította, hogy miért fizettek érte ennyit. A bajnokságban hátán vitte csapatát a bajnoki címig 33 góljával, ami a gólkirályi címre is elegendő volt. Továbbá a Ligue 1 év játékosa díjat is bezsebelte.

A 2019/20-as idény egy kicsit fájó pont lehet Mbappé karrierje szempontjából. Első sorban a koronavírus járvány miatt a szezon nagyjából egyharmada elmaradt, másodrészről pedig ami a legfájóbb, az a Bajnokok-ligája döntőjének elvesztése. Ezzel a mai napig az egyetlen hiányzó trófea a francia támadó vitrinjéből a BL serleg.

A PSG számára a következő szezon igen csak balul sült el, hiszen egyedül a Francia Kupát sikerült behúzniuk. Mbappéra azonban egy szavuk nem lehetett, a fiatal francia 27 bajnoki, 7 kupa, illetve 8 BL góllal zárt. Így nem volt kérdés, hogy ő lett a Ligue 1 év játékosa, illetve a gólkirálya is.

A PSG-ben 2023

2021/22-ben Lionel Messi is csatlakozott a párizsiakhoz, így egy brutális támadó triót alkotva Neymarral és Mbappéval. A francia csillag pedig eddigi legjobb szezonját teljesítette. A bajnokságban 28 gól, 19 gólpassz, míg a BL-ben 6 gól és 6 assziszt volt a mérlege. Gókirályí cím, a bajnokságban az év játékosa, illetve a BL-ben első alkalommal a szezon csapatában is helyet nyert magának.

2022. nyarára mindenki egy nagy bejelentést várt Mbappé részéről, mivel már hosszas ideje folyamatban voltak tárgyalások a Real Madrid csapatával. Végül mindenki meglepetésére 2022. májusában jött a hír, hogy Mbappé marad a párizsiaknál további 3 évre.

Válogatott karrierje

Mbappé a francia utánpótlás csapatok közül 2014-ben 2 alkalommal az U17-es, míg 2016-ban 11-szer az U19-es válogatottban lépett pályára, mellyel Európa-bajnok lett.

A felnőtt csapatban 2017. márciusában mutatkozhatott be a Luxemburg elleni VB-selejtező alkalmával. Válogatott karrierje első góljára további 5 hónapot kellett várni, amikor is Hollandiával szemben volt eredményes.

2018-ban aztán eljött a világbajnokság ideje, Kylian Mbappé pedig meg is kapta a meghívót Didier Deschamps szövetségi kapitánytól. Első világbajnoki találatát a 2. csoportmérkőzésen, Peru ellen szerezte. A csoportkörből továbbjutva rögtön Argentínával találta szembe magát a francia válogatott. Mbappé pedig nem habozott, 2 góllal és 1 gólpasszal mutatta meg mit is tud valójában a végül 4-3-ra megnyert mérkőzésen. A franciák végül a döntőig meneteltek, ahol Horvátország sem jelentett akadályt, így Mbappé 20 éves korára már világbajnoknak vallhatta magát. Emellett a torna legjobb fiatal játékosának is megválasztották.

Mbappé világbajnok 2018

A következő években a válogatott egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát, megjárta első Európa-bajnokságát, illetve elhódította Franciaországgal a Nemzetek-Ligáját Spanyolországgal szemben.

A 2022-es VB-nek Franciaoszág címvédőként vágott neki, Mbappénak pedig már vezető szerep jutott. A torna során Kylian góljainak is köszönhetően viszonylag könnyedén értek el a döntőig. Ott Argentína várt rájuk, Mbappé pedig hátán hordva csapatát mesterhármast lőtt, azonban ez sem bizonyult elégnek, mivel a büntetőpárbaj során vereséget szenvedtek. Mbappé végül a torna gólkirálya lett 8 góllal.

VB gólkirály 2022

Kylian Mbappé párja

Kylian Mbappé párja Rose Bertram, belga modell. Habár kapcsolatukról hivatalos bejelentés nem történt, a lány a 2022-es világbajnokság döntőjére kiutazott Katarba, hogy támogassa a francia támadót. Azonban ezt, illetve a többi spekulációt nem érdemes 100%-ig biztosra venni, amíg nem érkezik valós bejelentés magától a pártól.

Kylian Mbappé barátnője

Korábbi párja Ines Rau volt, aki egy híres transznemű modell. Kapcsolatuk, ahogy a mostani, úgy ez sem volt hivatalos módon bejelentve, viszont több közös fotó is bizonyítja, hogy egy párt alkottak. 2022 utolsó felében végül szakítottak.

Kylian Mbappé fizetése

Kylian Mbappé fizetése a jelenlegi, 2022-ben megkötött szerződése alapján 72 millió euró éves szinten. Ezt jobban lebontva egy nagyjából 8200 eurós órabért kapunk, ami átszámítva (a cikk írásakor 377 forint az euró) körülbelül 3,1 millió forint.

Emellett természetesen szponzorációkból érkezik hozzá fizetés, méghozzá nem is kevés. 2021. és 2022. májusa között a Forbes szerint több, mint 14 millió euró jött össze Mbappé szponzorációiból. Egyébként a szponzorai közé tartozik többek között a Nike, a Hublot, az EA Sports, illetve az Oakley is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük