Loic Nego borítókép

Loic Nego karrierje és felesége

Loic Nego egy francia-magyar kettős állampolgár labdarúgó, aki jelenleg a MOL Fehérvár csapatát erősíti. 2020 óta pedig a magyar válogatott tagja a korábban Rómában is megforduló játékos.

Nego pályafutásának kezdete

Loic Nego Lajos 1991. január 15-én született Franciaországban. A futballal 2000-ben ismerkedett meg az Alianza FC akadémiáján. Ezt követően 2003-ban a Garges-les-Gonesse, majd a Bourget kiscsapatainál folytatta a fejlődést. 2005-ben aztán átkerült a Franciaországban nagyobb névnek számító Nantes utánpótlásába.

Felnőtt pályafutását is a Nantesban kezdte meg a 2009/2010-es szezonban. A klub éppen az előző évben esett ki a francia első osztályból, így a Ligue 2 tagjaként vágtak neki az idénynek. Nego bemutatkozására azonban egészen a szezonzáróig várni kellett, amikor is a Caen elleni mérkőzés 2. félidejében pályára küldték.

A Nantes csapata

A következő idényben már jóval több lehetőség jutott Negonak, aki a bajnokságban 12 találkozón léphetett pályára, míg a Francia kupában 5-ször, méghozzá ott 2 góllal is segítette együttesét. 2011. nyarán végül lejárt a szerződése a klubbal, akiknek újonnan kinevezett sporigazgatója nem tartott igényt a fiatal francia játékosra.

Külföldi keringő

2011. júliusában egy ingyenes transzfer keretében került az AS Roma csapatába. Itt olyan játékosoktól volt lehetősége tanulni, mint Fracesco Totti, vagy éppen Daniele De Rossi. Loic Negonak viszont sajnos csak a rómaiak Primavera csapatában volt lehetősége játszani. Másfél év alatt összesen 29 alkalommal küldték pályára, melyeken 4 gólt szerzett.

Külföldi keringő Rómában

2013. január 31-én, a téli átigazolási időszak utolsó napján kölcsönadták őt a belga Standard Liége csapatának. Nego bő 3 hónapon keresztül nem kapott egy perc játékidőt sem, azonban az idény végén 2 mérkőzés is jutott neki, melyek egyikén 2 asszisztot is kiosztott. A belga klub végül nem vásárolta meg Negot, aki így visszatért a Rómához.

A külföldi keringő következő állomása szép hazánk volt, azon belül is Újpest. Első lila-fehérben eltöltött fél évében 6-szor szavazott neki edzője lehetőséget, ami nem felelt meg a szélső hátvédnek. Így 2014. januárjában tovább is állt az angol másodosztályban szereplő Charltonhoz. Ám az Angliában még ennél is kevesebb lehetőséget kapott, egészen pontosan 90 percet.

Nego Újpesten

Nego természetesen meghúzta a váratlant és fél év angliai kiruccanást követően 2014. augusztusában egy 1 éves kölcsönszerződés keretén belül visszatért Újpestre. Ekkor viszont már megbecsülte játékosát a IV. kerületi klub és 23 bajnoki mellett, 6 Magyar Kupa találkozón is megadták neki a lehetőséget. A szezon végeztével Nego visszakerült a Charltonhoz, ahonnan még 2015. augusztusában el is igazolt Magyarországra.

A Fehérvár csapatában

Új csapata nem más, mint a MOL Fehérvár volt, akik akkoriban még Videoton néven működtek. Debütálására 2015. szeptember 9-én esett sor a Paks ellenében. A patinás magyar klub már a kezdetektől fogva számított Nego játékára, aki már első fehérvári idényében 26 mérkőzésen 6 góllal és 2 gólpasszal segítette a klubot.

Nego a Fehérvár csapatában

2017/18-ban megtapasztalhatta milyen is magyar bajnoknak lenni, míg egy évre rá a Magyar Kupát is sikerült elhódítania a Fehérvárral. Emellett a 2018/19-es szezon során lehetősége volt az Európa-ligában is bemutatkoznia, ahol a Chelsea elleni 2-2-re végződő mérkőzésen talált be a kékek hálójába.

A védekezés mellett támadásban is rengeteget segítséget nyújtott az évek alatt, ezáltal védő létére remek statisztikák állnak a neve mellett. Ennek megfelelően eddig összessen 302 fehérvári mérkőzésen 39 gólt és 48 gólpasszt sikerült összehoznia Negonak.

Válogatott karrierje

Loic Nego a francia utánpótlás válogatottak közül mindet megjárta, amelyikre lehetősége volt. 2010-ben az U19-es csapattal Európa-bajnoki címet szereztek, melyből Nego alapemberként vette ki a részét. Ezt követően 2011-ben az U20-as világbajnokságon a 4. helyet kaparintotta meg a franciákkal.

Francia utánpótlás válogatott

Franciaország felnőtt válogatottjában azonban sosem jutott neki hely a számos világklasszis mellett, így majdhogynem 10 éven keresztül egyetlen egy nemzeti mérkőzésen sem vett részt.

2019. februárjában, az állampolgársági eskü letételével aztán elérkezett a pillanat, hogy Nego bekerülhessen a magyar válogatottba. Egyetlen apró probléma akadt csak méghozzá, hogy korábban már szerepelt tétmérkőzésen a francia utánpótlás válogatottban, így tiltotta a szabályzat a szélső hátvéd szerepeltetését.

Végül 2020-ban egy szabályváltozásnak köszönhetően meghnyílt a kapu Negonak a válogatottsághoz. Marco Rossi szövetségi kapitány nem is habozott sokáig, 2020. október 8-án a Bulgária elleni EB-selejtező alkalmával pályára küldte Negot. Első válogatott gólját egy hónapra rá Izland ellen szerezte, amivel hozzásegítette az EB kijutáshoz nemzeti csapatunkat.

Nego magyar válogatott karrierje

2021-ben az Európa-bajnokságon Portugália ellen csereként, míg Franciaország és Németország ellenében a kezdőcsapatban számított Negora az olasz mester. Az EB óta pedig egyre több és több játéklehetőséget kap(ott) a francia-magyar játékos, ami kitartását és tudását tekintve nem a véletlen műve.

Loic Nego felesége

Loic Nego felesége nem ismert a nyilvánosság előtt, azonban a párnak két közös gyermeke is van. A család az utóbbi években Franciaországból Magyarországra tette át a székhelyét, így a futballista nem kell hiányolja szeretteit.