Sallai Roland borítókép

Sallai Roland pályafutása és barátnője

Sallai Roland jelenleg a német Freiburg csapatát erősíti. A magyar válogatott labdarúgó már több mint 35 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti csapatban, ahol a jövőben vezér szerep is juthat neki kiemelkedő tehetségének köszönhetően.

Pályafutásának kezdete

Sallai Roland 1997. május 22-én látta meg a napvilágot, egy vérbeli focista család apródjaként. Édesapja, Sallai Tibor korábban NB1-es futballista volt, sőt a Váccal az 1993-94-es szezonban bajnoki címet is nyert. Nagybátyja, Sallai Sándor pedig egy még magasabb szintre jutott el, hiszen 55-szörös válogatott labdarúgónak vallhatja magát.

A kis Sallai a labdarúgással 2003-ban ismerkedett meg a Diósgyőrben. Ott egészen 2007-ig játszott, majd 3 évre a Siófok csapatához ment fejlődni. Már ekkor is látszott, hogy van tehetsége a futballhoz, hisz például a 2008-2009-es szezonban az U13-as kategóriában 33 mérkőzésen 110 gólt lőtt, ami nem a véletlen műve. A siófoki éveket követően sorrendben a Felcsút SE, a Videoton U17, majd a Puskás Akadémia U19-es csapatai következtek.

Felnőtt karrier

Természetesen az utánpótlás csapatokban nem sokáig volt helye, kimagasló teljesítménye miatt. Ezáltal 2014. augusztusában be is mutatkozhatott az NB1-ben a Pécs elleni mérkőzésen. Első gólját bő egy hónapra rá, a Ferencváros ellen 2-1-re elveszített találkozón szerezte. A szezonban összesen 16 alkalommal léphetett pályára és 2 gól mellett 2 gólpasszt is kiosztott.

A Puskás Akadémia csapatánál

A 2015-16-os idényben az U19-es csapattal pályára léphetett az UEFA Ifjúsági Ligában, emellett pedig 31 NB1-es mérkőzés jutott neki, melyeken 1 gólt és 4 asszisztot hozott össze.

Fejlődés külföldön

2016. augusztus 4-én az olasz első osztályban szereplő US Palermo csapata 1 évre kölcsönbe vette Sallait. A csapatban akkor nem ő volt az egyedüli magyar játékos, mivel Balogh Norbert is ugyanazon a nyáron érkezett a klubhoz 2,2 millió euróért.

Sallai a Palermoban

A Serie A-ban már rögtön az első fodulóban, a Sassuolo ellen bemutatkozhatott csereként beállva. Első góljára egészen 2017. márciusáig kellett várni, amikor is az Udinese ellen talált a hálóba egy 4-1-es vereség során. Ezzel az egy évvel és 21 olasz bajnoki mérkőzéssel a háta mögött tovább is állt Olaszországból a kölcsönszerződés lejártát követően.

Egy hónappal a hazatérése után már csomagolhatott is, hiszen ismét külföldön kapott lehetőséget. Új csapata a ciprusi APOEL Nicosia volt, amely hazája ligájában a legsikeresebbnek számít a mai napig.

Külföldi karrierje az APOEL-nél

Bemutatkozásán rögtön góllal és gólpasszal köszönt be a Nea Salamis együttesének. A mérkőzést néhány nappal követően lehetősége nyílt pályára lépni a Real Madrid otthonában, egy Bajnokok-ligája csoportmérkőzés alkalmával. A további csoportmeccseken edzője ugyancsak lehetőséget biztosított a fiatal magyarnak. Sallai a 2017-18-as szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett csapatával, egyénileg pedig 29 mérkőzésen 9 gól és 5 gólpassz volt a mérlege.

Sallai évei Freiburgban

2018. augusztusának végén Sallai Roland 4 éves ciprusi szerződésének ellenére Németországba, a Bundesligában szereplő Freiburghoz igazolt 4,5 millió euróért cserébe. Debütálására 2018. szeptemberében került sor a Vfl Wolfsburg ellenében. A találkozón 7 percet követően gólt szerzett, a 41. percben azonban sérülést szenvedett, így le kellett cserélni. Ennek ellenére a neves német sportlap, a Kicker a forduló csapatába választotta.

Sallai Roland a Freiburgban

Első szezonjában kisebb sérülések hátráltatták Sallait, aki így mindösszesen 10 mérkőzésen léphetett pályára, melyeken 2 gólt szerzett. A 2019-2020-as idény sem sikerült túlságosan emlékezetesre. Sallai 21 meccsen kapott lehetőséget és a Union Berlin, illetve a Wolfsburg ellen sikerült egy-egy találatot összehoznia.

A következő szezonban viszont már jóval nagyobbat alakított a fiatal tehetség. Élete első Bundesligás dupláját is sikerült megszereznie decemberben a Schalke ellen, mellyel megnyerte a meccset a Freiburgnak. Egész évben konzisztensen jó formát hozott, így sikerült 28 mérkőzésen 8 találatot és 6 asszisztot jegyeznie.

A 2021-2022-es szezon is igen csak jóra sikeredett Sallai számára. Többek között augusztusban egy győztes mérkőzés alkalmával betalált a Dortmundnak, márciusban pedig a Német kupa elődöntőjébe rúgta csapatát a hosszabbítás 120. percében szerzett góljával. A kupában később a döntőig jutottak, ahol azonban Szoboszlai Dominik csapatától, az RB Leipzigtól szenvedtek vereséget.

Freiburg csapatánál

2022-23 már közel sem indult problémamnetesen Roland számára, aki a Bundesliga 5. fordulójában a Leverkusen elleni mérkőzés 5. percében szenvedett sérülést. Sallait a német Jonathan Tah rúgta fejbe, melynek következményeképp Sallai arcsonttörést szenvedett, így műtétre szorult. Visszatérésére októberben került sor, amikor is a Freiburg második számú csapatával léphetett pályára. Azóta azonban töretlenül készül az első csapattal, ahol a Bundesligában is megkapja a lehetőséget edzőjétől.

Válogatott karrierje

Sallai az utánpótlás válogatottak közül az U18, U19, U20-asat is megjárta a 2015-ös éven belül. A felnőtt válogatott tagjaként először Elefántcsontpart ellen léphetett pályára 2016-ban. Első gólját 2 évvel később a Görögország elleni Nemzetek Ligája találkozón szerezte, amit 2-1-re be is húzott a magyar csapat.

Sallai válogatott karrierje

2021-ben tagja volt Marco Rossi 26 fős Európa-bajnoki keretének, ahol mind a három mérkőzésen kezdőként vehetett részt. A franciák és németek elleni mérkőzésen pedig egy-egy gólpasszal kivette a részét a bravúros döntetlenekből.

Eddigi válogatott karrierjéből következtetve kedvenc ellenfele Anglia, akik ellen 2021. októberében a VB-selejtezők alkalmával egyszer, majd 2022.júniusában a Nemzetek Ligájában a 4-0-s sikerből két találattal vette ki a részét.

Sallai Roland barátnője

Sallai Roland barátnője Miskei Bettina, akivel évek óta egy párt alkot a futballista. Kapcsolatukról ezen felül nem áll rendelkezésre túl sok információ, ami érthető is, hiszen szeretnék megtartani ezt egy privátabb kapcsolatnak.

Sallai Roland barátnője

Hasonló tartalmak


Szoboszlai Dominik ajánló
Szoboszlai Dominik karrierje és barátnője


Kerkez Milos ajánló
Kerkez Milos karrierje

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük